Vejkanje

Vejkanje

Vejkanje, wakeboarding ali deskanje na vodi je šport, pri katerem posameznika z desko vleče čoln ali pa se izvajalec drži vlečne vrvi, ki je pritrjena na vlečnico oziroma »lift«. Šport je zelo popularen posebej med mlado generacijo, vendar se z njim vedno pogosteje ukvarjajo tudi starejši. Razvil se je iz kombinacije tehnik vodnega smučanja, deskanja na snegu in surfanja.

Starta se s splava, ki se drži same platforme žičnice na vodi. Vlečna jeklenica se vrti v krogu, nosilec zapne vlečno vrv deskarja ali smučarja in ga povleče s startne pozicije. Pri začetnikih so padci na samem startu pogosti, vendar lahko na prste ene roke preštejemo tiste, ki se jim po le nekaj poskusih in z dobro voljo ni uspelo obdržati na nogah.

Starostne omejitve ni, prav tako pa je ta ekstremni šport primeren tako za moške kot tudi ženske, zato se ne bojte in se nam pridružite.

Zgodovina

Tony Finn je leta 1985 na področju vejkanja začel revolucijo, ko je zasnoval tako imenovani skurfer – križanca med smučko za smučanje po vodi in surfom. S promocijo svojega izuma je hitro požel veliko zanimanja za nov šport.

Pozneje v poznih osemdesetih pa je Herb O’Brien s svojim izumom »plavajoče deske« šport ponesel v višave.

Na začetku se je smučalo in »skurfalo« na vodi s čolnom, ki je za seboj vlekel športnike, zdaj pa večina vejkerjev uporablja vlečnice oziroma »lifte«. Eno takih vlečnic smo pred kratkim dobili tudi v Sloveniji na Ptuju in v Dupleku, kamor se tudi sami pogosto odpravimo.

Pridruži se nam tudi ti!

Bi se radi tudi sami

preizkusili v vejkanju?

Starta se s splava, ki se drži same platforme žičnice na vodi. Vlečna jeklenica se vrti v krogu, nosilec zapne vlečno vrv deskarja ali smučarja in ga povleče s startne pozicije. Pri začetnikih so padci na samem startu pogosti, vendar lahko na prste ene roke preštejemo tiste, ki se jim po le nekaj poizkusih in z dobro voljo ni uspelo obdržati na nogah.

Starostne omejitve ni, prav tako pa je ta ekstremni šport primeren tako za moške kot tudi ženske, zato se ne bojte in se nam pridružite.