Raziskovanje izliva Neretve

Glede na to, da pri Extreme Monkey Adventures vedno znova iščemo nove lokacije za supanje in kajtanje, je del ekipe prvomajske praznike izkoristil za pobeg do izliva reke Neretve – kajtarskega raja, ki pa ponuja veliko več kot le dobre vetrovne pogoje, brezhibno laguno za učenje osnov in izpopolnjevanje trikov. Prvotno naj bi bil to bolj kajtarsko obarvan dopust, vendar pa nama je vremenska/vetrovna napoved dala vedeti, da vetra ne bo na pretek, zato bi bilo dobro imeti tudi rezervni načrt za mirne dni. Hitro sva prišla do ideje, da bi bilo zabavno s supom raziskati Neretvo – 225-kilometrsko dolgo reko, ki izvira v Bosni in Hercegovini in zadnjih 22 kilometrov teče po ozemlju Hrvaške ter se tam z več izlivi tudi združi z Jadranskim morjem. Neretva je ena najhladnejših rek, zato je popolna za supanje skozi celotno poletje, saj nas njena svežina hladi v vročih dneh. Z mojo popolnejšo polovico sva 600 kilometrov dolgo pot od Ljubljane do Neretve za en dan prekinila v okolici Zadra, natančneje v Ninu, to je mesto s približno 2500 prebivalci. Nin poleg svoje zanimive geografske lege – stoji namreč na otočku solin in ima bogato cerkveno zgodovino – ponuja tudi odlične pogoje za kajtanje. V ogromni laguni z nizko vodo vsak najde mesto zase, zato tja pogosto odhajajo začetniki in manj izkušeni kajtarji. Na žalost je bil ta dan veter za kajtanje prešibak, zato sva napihnila supa in se odpravila na raziskovanje obale. Moram reči, da nisva niti malo pogrešala vetra, saj naju je Nin s svojo magično energijo in prelepo pojavo očaral. Spodaj lahko vidite tudi zemljevid poti, ki sva jo preveslala, vendar je treba dodati, da je skozi kanal mogoče odsupati samo v času plime, ker ima v nasprotnem primeru premalo vode. Supanje ni zahtevno, saj je voda mirna, za celotno pot pa boste potrebovali od 60 do 90 minut. Vsekakor pa si vzemite več časa, saj se boste zagotovo ustavili na otočku (premer okoli 500 metrov) na kavici ali osvežitvi in si ogledali mestece ter znamenito cerkev. Naslednji dan sva se po zajtrku odpravila proti Blacam, obmorski vasici, ki stoji v bližini enega od izlivov Neretve, kjer je tudi kotiček za kajtanje. Blace imajo kar nekaj apartmajskih objektov, ki pa so polni le v vetrovnih dneh, ko tja zaidejo predvsem kajtarji iz Slovenije. Ker veter ni bil napovedan, so bili praktično vsi apartmaji prosti, tudi tisti na samem rtu in seveda sva tega tudi izbrala za naslednje tri dni. Cena je bila 30 EUR na noč. Mimogrede, spodnji razgled je fotografiran s terase.

 

 

Raziskovanje Neretve

Kot sem že omenil, sta kajtarski načrt nadomestila veslanje po čudoviti reki Neretvi in raziskovanje njenih mrtvih rokavov in jezerc. Naslednje dva dni sva po hrvaškem delu Neretve preveslala kar nekaj kilometrov. Držala sva se predvsem obmorskega pasu, saj je tu reka najbolj razgibana in razvejana. Moram priznati, da sva doživela prav vse, o čemer sva se pretekle dni med peturno vožnjo do cilja pogovarjala. Od goste, visoke obrečne trave, ozkih rokavov reke, ki vodijo do mrtvih jezerc, ogromno vodnega in obvodnega življenja, prijaznih ribičev, ki so nama z veseljem svetovali, kam naj zaveslava, do nekoliko manj prijetnega vonja razpadajočih školjk v enem izmed mrtvih rečnih rokavov.

Po dvodnevnem raziskovanju vseh kotičkov tistega dela reke sva tretji in tudi zadnji dan na območju Neretve dočakala dovolj vetra, da sva lahko napihnila kajta in uživala v nedvomno
najboljšem kotičku za kajtanje na Hrvaškem – na Ušču reke Neretve – in uživala v prazni, mirni laguni, v kateri nam voda sega maksimalno do bokov.

Zvečer sva se sicer odpravila proti domu, vendar sva si med potjo premislila in prenočila v Ninu, saj sva naslednji dan hotela poskusiti vetrovno srečo in kajtati še v Ninski laguni. Tisti zgoraj naju je uslišal, vendar prižgal ventilator samo tako močno, da je bilo mogoče kajtati le na drugi strani lagune, ki gleda proti morju. Zaradi šibkega vetra je bilo kajtanje kratko, ampak, kakor pravi rek, tudi sladko. No, po kratkem kajtanju sva se pa res odpeljala domov.

Končna ocena: to je bil izlet, katerega nama nikakor ni žal, zato ga bova še ponovila, prav tako pa nas je navdušil do te mere, da ga bomo umestili v svojo ponudbo večdnevnih izletov s supi in kajti.