Kaj je

Stand Up Paddle – SUP

Ta vrsta veslanja je edinstven šport. Uporabniki uporabljajo veslo in veliko stabilno desko; tako lahko veslajo na katerikoli vodni lokaciji – po odprtem morju ob obali in tudi daleč v notranjost pokrajine do jezov, po jezerih, rekah in kanalih.

SUPanje ali Stand Up Paddle ni šport kot deskanje na vodi, niti ni vožnja s kanujem, prav tako tudi ni kakšen drug vodni šport. SUP je s svojo specializirano opremo, spretnostjo in tehniko kombinacija vseh aktivnosti.

Zaradi vsestranskosti lokacij, minimalnih potreb po opremi, neverjetnih sposobnosti za fitnes in možnosti, da se celotna družina zabava skupaj, je SUPanje dandanes eden najhitreje rastočih športov na svetu.

 

alt

Zgodovina

Zdi se, da SUPanje obstaja že več tisoč let. Obstajajo dokazi, da je starodavna kultura v Južni Ameriki za potovanje, ribarjenje in celo v vojni uporabljala plovila z dolgimi palicami.

V sodobnosti pa velja dejstvo, da SUPanje izvira iz zgodnjih štiridesetih 20. stoletja s Havajev, kjer so učitelji deskanja uporabljali stoječe veslanje na deski z namenom, da bi dobili boljši pogled na deskarje v vodi in valovih in tudi za fotografiranje svojih gostov. Priljubljenost je upadla, saj so se pojavile druge možnosti, kot so vodoodporne kamere, jet-ski in podobno.

SUP, kot ga poznamo danes, se je ponovno pojavil leta 2000 s prvimi znanimi tekmovanji v letu 2004. Od takrat je SUPanje postalo izredno priljubljeno.

Vrste

SUP dejavnosti

Veslanje na mirnih vodah

Veslanje na mirnih vodah

Izvaja se na območjih v notranjosti ali na mirni vodi ob obali. Deske za supanje so dolge in široke za zagotavljanje stabilnosti med veslanjem.

Spusti v vetru

Spusti v vetru

SUPanje poteka v vetru od 15 do 25 vozlov in na valovitem morju ali jezeru, kjer veter pomaga pri vožnji. Veslanje se izvaja na razdaljah od 5 do 30 km. Velikosti deske se začnejo pri 12 do 18 ft. Veslanje v vetrovnih pogojih lahko izvajajo samo izkušeni deskarji.

SUP surfanje

SUP surfanje

SUPanje na valovih z veslanjem za izvajanje obračanja in drugih manevrov. Uporabljajo se manjše deske, ki so lažje vodljive. SUP surfanje predstavlja ekstremen vidik tega športa in ga izvajajo samo izkušeni veslači.

Divja voda

Divja voda

Veslanje stoje na brzicah. SUP za deskanje na divjih vodah predstavlja ekstremen vidik tega športa in ga izvajajo samo izkušeni veslači.

SUP joga

SUP joga

Jogo na deski za supanje na mirnih vodah izvajajo kvalificirani učitelji joge s specializiranimi veščinami SUP joge.

SUP fitnes

SUP fitnes

Vaje za fitnes se izvajajo na deski za supanje na mirnih vodah skupaj z usposobljenimi osebnimi trenerji s specializiranimi spretnostmi.

Bi se radi

Preizkusili v SUPanju?

Če bi se radi naučili tega fantastičnega novega športa, je to vaša popolna priložnost za to. Odpeljali vas bomo na varno in udobno mesto, kjer se boste hitro naučili osnovnih Stand Up Paddle tehnik in boste uživali v veslanju stoje do konca vašega dneva.

Slovenija je s svojim idealnim geografskim položajem in naravnim bogastvom idealen kraj za sprostitev in dopolnjevanje čutov. Privoščite si čisto naravo, tipično domačo hrano, svetovno znana vina in zgodbe tisočletnih mest … in če imate radi SUPanje boste odkrili še eno čarobna stran Slovenije, ki kar čaka, da jo odkrijete: alpska in umetna jezera, smaragdno – zelene reke, jadransko obalo in urbano veslanje skozi prestolnico starega dela mesta – obilo neverjetnih lokacij za SUPanje.

Za nas Slovence je naša dežela najlepša, pa vendar cenimo tudi mnenja gostov, ki našo državo le obiščejo. Gostje jo včasih doživijo in vidijo drugače, zato vam navajamo nekaj njihovih mnenj, ki so jih zapisali o Sloveniji: